În căutarea liniştii. Experienţe dincolo de cuvinte

Eugen Hriscu (psihoterapeut), RO

Sâmbătă, 1 noiembrie, 16.15 – 18.00

“Cine pleacă în căutarea liniştii să nu se aştepte să fie simplu sau direct: este în mod necesar o experienţă complicată şi, toate sursele o confirmă, poate duce la nebunie.”
Sara Maitland – “A Book of Silence”

Psihoterapia foloseşte cuvinte, este tributară limbajului şi capacităţii celor implicaţi de a produce sunete agregate în cuvinte, care alcătuiesc un discurs care apoi este reflectat, interpretat, reformulat, recontextualizat. Discursul pacientului şi cel al terapeutului creează substratul pe care se dezvoltă relaţia terapeutică, mişcările transferențiale şi, în final, sfântul graal al schimbării. Liniştea, atunci când se produce, adesea este numită “tăcere”, nu o prezenţă a ceva, ci o absenţă a cuvântului, o absenţă a celuilalt care se retrage sau se sustrage relaţiei.

Terapeuţii trăiesc uneori cu teama de a nu avea cu ce umple spaţiul interpersonal (“şi dup-aia ce trebuie să spun?”). Filmele care recreează cadrul psihoterapeutic (cum ar fi “In Treatment”) descriu o continuitate a fluxului verbal, o fluenţă a dialogului care ajunge direct la miezul problemei, ca mişcările rapide din finalul unei partide de şah. Examenele de certificare solicită, ca probă a măiestriei terapeutice, înregistrări audio ale “zgomotului” din cabinetul de psihoterapie.

Acest workshop îşi propune să îi invite pe participanţi într-o explorare a liniştii pornind de la experienţele unor căutători ai liniştii care au lăsat mărturii ale explorărilor lor. Îi va provoca pe participanţi să păşească ei înşişi înăuntrul liniştii şi să-i descopere formele. Vom discuta apoi măsura în care liniştea are ceva de “spus” psihoterapiei.

Workshop-ul se adresează tuturor participanților, indiferent de nivelul de pregătire sau domeniul de activitate.


« Program